Ο πολλαπλασιασμός των μελισσών μας κάθε χρόνο, είναι από τους βασικότερους μελισσοκομικούς χειρισμούς. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε παραφυάδες και να μεγαλώσουμε το μελισσοκομείο μας. Διαβάστε λοιπόν πώς με απλές κινήσεις και πολύ γρήγορα θα μπορέσετε να αυξήσετε τα μελισσοσμήνη σας

 

Σεμινάρια Μελισσοκομίας για αρχάριους

Ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας για μελισσοκομικούς χειρισμούς διαίρεσης, καθώς η γύρη και το νέκταρ από πληθώρα μελισσοκομικών φυτών είναι σε αφθονία, αλλά και οι κηφήνες ειδικά μετά το 2ο δεκαήμερο του μήνα είναι και αυτοί πολυάριθμοι.

Για όσους πειραματίζονται για πρώτη φορά και δυσκολεύονται να βρουν τη βασίλισσα, προτείνουμε την πρώτη μέθοδο. Για όσους έχουν ήδη μία μικρή εμπειρία χειρισμών, σίγουρα η δεύτερη μέθοδος (και ιδιαίτερα η παραλλαγή της, που αναλύουμε στο τέλος) θα μας δώσουν ποιοτικά ανώτερες βασίλισσες.

 1η Μέθοδος: Χωρίς αναζήτηση βασίλισσας και μετακίνηση (εύκολος και γρήγορος τρόπος)

Α. Διαλέγουμε ένα καλό 10άρι μελίσσι, με 6-7 γόνους.

Β. Τοποθετούμε στη μέση χώρισμα και 2 τροφοδότες. Το έτοιμο σετ για διπλοκυψελίδιο είναι μία έτοιμη λύση, αλλιώς θα πρέπει εμείς να βάλουμε χώρισμα και 2 τροφοδότες για 5αράκι. Έτσι έχουμε 2 μελίσσια, 5 πλαισίων το καθένα. Πρέπει η κυψέλη μας να έχει 2 εισόδους, μία δεξιά, μία αριστερά.

Σετ για διπλοκυψελίδιο Technoset

Σετ για διπλοκυψελίδιο Technoset

Γ. Μετά από 2 ημέρες ανοίγουμε το μελίσσι, και βλέπουμε σε ποιό από τα 2 τμήματα έχουν γίνει βασιλικά κελιά

Δ. Το τμήμα αυτό με τα βασιλικά κελιά το αφήνουμε στη θέση του, ενώ παίρνουμε το άλλο τμήμα με τα 5 πλαίσια, που έχει και τη βασίλισσα, και το μεταφέρουμε σε μία άλλη κυψέλη. Μετά το αναπτύσσουμε κανονικά, προσθέτοντας πλαίσια.

Ε. Το ορφανό μελίσσι με τα βασιλικά κελιά, το ανοίγουμε μετά από 1 μήνα για να ελέγξουμε τη γέννα της νέας βασίλισσας. Δεν το ενοχλούμε καθόλου μέχρι τότε, παρά μόνο για την προσθήκη τροφής (καλύτερα σιρόπι 1:1).

2η Μέθοδος: Με αναζήτηση βασίλισσας (πιο χρονοβόρος μέθοδος, μας δίνει όμως καλύτερες βασίλισσες)

Α. Διαλέγουμε ένα καλό 2όροφο μελίσσι

Β. Βρίσκουμε τη βασίλισσα και με 4-5 πλαίσια (γόνο, τροφές), την μεταγγίζουμε σε μία άλλη άδεια κυψέλη και την τοποθετούμε κάπου στο μελισσοκομείο

Γ. Στην ορφανή κυψέλη που έμεινε, αφήνουμε 1 πλαίσιο ανοιχτό γόνο, 1 πλαίσιο κλειστό γόνο, και 2 πλαίσια τροφές, με τις μέλισσες που τα καλύπτουν. Τινάζουμε μέσα και τον πληθυσμό από τα υπόλοιπα πλαίσια, τα οποία και μοιράζουμε σε άλλα μελίσσια.

Δ. Μετά από 4 ημέρες, καταστρέφουμε τα σφραγισμένα βασιλικά κελιά, και αφήνουμε 2-3 καλοσχηματισμένα ανοιχτά κελιά. Από αυτά θα προκύψει η νέα βασίλισσα.

Ε. Ε. Το ορφανό μελίσσι με τα βασιλικά κελιά, το ανοίγουμε μετά από 1 μήνα για να ελέγξουμε τη γέννα της νέας βασίλισσας. Δεν το ενοχλούμε καθόλου μέχρι τότε, παρά μόνο για την προσθήκη τροφής (καλύτερα σιρόπι 1:1).

Παραλλαγή της μεθόδου: Μπορούμε να μεταφέρουμε την ορφανή παραφυάδα 4 χλμ μακριά από το μελισσοκομείο, και να αφήσουμε την παλιά βασίλισσα στη θέση της. Έτσι εξασφαλίζουμε καλύτερους πληθυσμούς για τα 2 αυτά μελίσσια, αφού οι εργάτριες δεν επιστρέφουν στην πρωταρχική θέση. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν ενοχλούμε την παραφυάδα για 1 μήνα.

 

Πηγή: www.melissopolis.com